Διατροφικές διαταραχές

νευρική ανορεξία

Ψυχογενής Ανορεξία

Η ψυχογενής ανορεξία θεωρείται ένα μείζον πρόβλημα τόσο σωματικής όσο και ψυχικής υγείας. Προσβάλλει συχνότερα νεαρές γυναίκες( 90 % ανήκουν στο γυναικείο φύλο).
Χαρακτηρίζεται απο την άρνηση διατήρησης του σωματικού βάρους στο ελάχιστο φυσιολογικό, έντονο φόβο αύξησης του βάρους και διαταραγμένη εικόνα σώματος. Συχνά συνοδεύεται απο αμηνόρροια.
Περιγράφονται δυο κλινικοί τύποι ψυχογενούς ανορεξίας: ο περιοριστικός τύπος που εκδηλώνεται μόνο με άρνηση λήψης τροφής και ο καθαρτικός τύπος που εκδηλώνεται εκτός απο την ελλιπή και άστατη διατροφή και με άλλες συμπεριφορές όπως αυτοπροκαλούμενους εμέτους, χρήση καθαρτικών, διουρητικών, υποκλυσμών καθώς και με υπερβολική άσκηση.

Ψυχογενής Βουλιμία

βουλιμίαΌπως και η ψυχογενής Ανορεξία έτσι και η Ψυχογενής Βουλιμία εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες βιομηχανικών κοινωνιών.
Χαρακτηρίζεται απο επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας κατα τα οποία το άτομο λαμβάνει δυσανάλογα μεγάλη ποσότητα τροφής σε μικρή χρονική διάρκεια. Για να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους οι πάσχοντες εκδηλώνουν αντιρροπιστικές συμπεριφορές όπως αυτοπροκαλούμενους εμέτους, χρήση ανορεξιογόνων, υπακτικών, διουρητικών, υποκλυσμών, νηστεία και υπερβολική άσκηση.