Σεξουαλικές Διαταραχές

Σεξουαλικές ΔιαταραχέςΟι σεξουαλικές διαταραχές θα μπορούσαν να διαχωριστούν σε δύο κατηγορίες, στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες και στις σεξουαλικές παρεκκλίσεις.
Στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες το άτομο αδυνατεί να λειτουργήσει σεξουαλικά όπως επιθυμεί εμφανίζοντας προβλήματα σε μία ή περισσότερες φάσεις της σεξουαλικής ανταπόκρισης. Έτσι στην φάση της σεξουαλικης επιθυμίας μπορεί να εμφανίζεται με μειωμένη ή αυξημένη σεξουαλικη επιθυμία, στη φάση της σεξουαλικης διέγερσης με στυτική δυσλειτουργία στην περίπτωση των ανδρών και με διαταραχή της σεξουαλικης διέγερσης στις γυναίκες, στη φάση του οργασμού με διαταραχή του οργασμού ή με διαταραχές εκσπερμάτισης στους άνδρες και τέλος στην φάση της αποκατάστασης με δυσφορία ή κεφαλαλγία μετά από την συνουσία.
Αναφερόμενοι στις σεξουαλικές παρεκκλίσεις (παραφιλίες) εννοούμε σεξουαλικη δραστηριότητα που αφορά “ασυνήθιστες” πρακτικές ή σεξουαλικά αντικείμενα όπως είναι πχ η ηδονοβλεψία, η παιδεραστία, η κτηνοβασία, ο μαζοχισμός, ο σαδισμός και ο φετιχισμός.